Wednewsday #09 – programistyczne nowinki

2

Kolejny tydzień kolejny przejęty serwis ;) Ok, zostawmy to już za sobą. Kolega z pracy sprzedał mi dobry joke programistyczny:

“I wonder if I work in disinsection or in the lingerie industry: Half of my time I’m looking for the bugs, and the second half I work on strings.”

z dedykacją od Michała

Wersja audio (linki z podcastu znajdziecie na Devsession):

Piaskownica

  1. Redis – An Introduction – wstęp do Redisa na przykładzie apki RubyOnRails.
  2. An Overview of JavaScript Functions – funkcje, funkcje anonimowe, callbacki, closures, IIFE. Wszystko po kolei.
  3. ES6 All The Things – ściągawka dobrodziejstw od EcmaScript 6
  4. Using ES Modules in the Browser Today – jak dziś możesz korzystać z modułów ES w przeglądarce.

Chmura/DevOps

  1. Will Kubernetes Collapse Under the Weight of Its Complexity? – rozważania nt. złożoności Kubernetesa, rozwiązań na nim bazujących i do czego może to nas zaprowadzić?
  2. How Microsoft is Keeping Its Cloud More Efficient Than Your Data Center – dlaczego chmura Microsoftu jest wydajniejsza od twojej. Fajna stronka dla fanów datacenter, serwerowni, sprzętu.

Programowanie

  1. Awesome Roslyn – lista książek, tutoriali, analizatorów i wielu innych rzeczy związanych z Roslynem.
  2. A new fast hash table in response to Google’s new fast hash table – dla fanów szybkich struktur danych (C++)
  3. PHP in 2018 by the Creator of PHP – Rasmus Lerdorf omawia współczesnego Pehapa 7.2, 7.3
  4. An Algorithm to Generate Color Palettes – nie lubisz korzystać z gotowych generatorów palet kolorów? Zawsze możesz napisać swój.
  5. Itertools in Python 3, By Example – bardzo obszerny post nt. pracy z modułem itertools
  6. awesome-radare2 – lista projektów, artykułów i innych materiałów dotyczących Radare2

Artykuły, Ciekawostki

  1. Why is Front-End Development So Unstable? – problemy współczesnego frontendu.
  2. UTC is enough for everyone …right? – tak ładnego blogposta już dawno nie widziałem! Rozważania o czasie.
  3. 91% of Content Gets No Traffic From Google. And How to Be in the Other 9% – prawie 91% stron internetowych nie otrzymuje, żadnego ruchu z wyszukiwarki Google. Smutne :(
  4. Sonic and ultrasonic attacks damage hard drives and crash OSes – zespół badaczy + niskobudżetowe głośniki = crash dysku twardego
  5. The First Professional Open-Source iPad Synth – dla fanów syntezatorów, muzyki ale także i programistów.
  6. 10 GitHub Security Best Practices – jak bezpiecznie trzymać i pracować z projektem w publicznym repozytorium.

Zapraszam również do śledzenia audycji podcastowej, w której prezentuję najnowsze wiadomości, ciekawostki, wpadki oraz nadchodzące wydarzenia ze świata IT:
http://devsession.pl/podkast/

Nie przegap kolejnych postów!

Dołącz do ponad 9000 programistów w devstyle newsletter!

Tym samym wyrażasz zgodę na otrzymanie informacji marketingowych z devstyle.pl (doh...). Powered by ConvertKit
Share.

About Author

Pasjonat programowania sprawnie poruszający się w ekosystemie .NET. Backend to zdecydowanie mój atut! Na Froncie też działam ale wiesz jak mówią – ‚Frontend to nie programowanie’ – a z plastyki miałem ‚3’ więc cudów nie będzie. Od jakiegoś czasu wychodzę do społeczności i daję sie poznać jako bloger, pregelent, redaktor w podcaście devsession oraz osoba, która jak trzeba skrzyknie ludzi i zorganizuje coś fajnego jak np. Devrekolekcje

2 Comments